Атомната централа в “Белене” в следващите 100 години – Интервю по Дарик

Сега Ники Кънчев подхваща разговор за енергийното бъдеще на България и строителството или нестроителството на втора атомна централа в Белене.

В Дарик радио му гостуват Янко Янев – бивш шеф на Агенцията за ядрено регулиране и настоящ експерт на Международната агенция за атомна енергия във Виена и Холгер Рогнер – финансов експерт към същата агенция.

Двамата експерти участваха в разработката на доклад на Български Атомен Форум за необходимостта от строителство на нова ядрена мощност в България в Белене. Докладът бе изготвен от Виенския независим център за ядрена компетентност.

Кънчев поставя на двамата ядрени експерти изключително важни въпроси за енергийното бъдеще и сигурност на нашата страна като: Защо няма алтернатива на втората централа в Белене, Какво ще спечели и загуби обикновения потребител в България, на парче или глобално да се решават енергийните проблеми, как протичат същите процеси в съседните балкански страни като Румъния и Турция, а и в някои европейски страни като Австрия, Чехия и Франция.

Чуйте интервюто