Росен Христов отново призова да се реши съдбата на реакторите за АЕЦ “Белене”

Цялото оборудване в АЕЦ “Белене” е в добро състояние и е годно за експлоатация, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира площадката и оборудването в предвидената втора атомна електроцентрала у нас.

“Направихме проверка на консервацията на оборудването, което се намира на площадката на “Белене”, и на поддръжката на самата площадка. Всички работи се изпълняват по план съгласно предписанията на производителите. Де факто цялото оборудване е в състояние, годно за експлоатация, и отговаря на всички стандарти”, добави Христов, цитиран от БТА.

Той за пореден път повдига въпроса, въпреки че няма действащо редовно правителство и не е известно дали ще бъде съставено такова в рамките на действащия парламент.

Според него трябва да се направи пълно техническо предпроектно проучване, което да отговори на всички въпроси – какво може да се построи, как може да се построи, с какво оборудване, колко ще струва, може ли да се използва съществуващото оборудване и да се интегрира в нова система. “Когато съберем цялата информация, ще бъдем готови да я представим в парламента за вземане на финално решение”, каза Христов.

По думите му в момента в АЕЦ “Белене” има оборудване за над 1 млрд. лева, което стои неизползваемо. “Поддръжката му в такова перфектно състояние струва милиони и мисля, че е крайно време България да вземе решение как да продължи с този актив, който е значителен и като вложени средства, и е стратегически важен за страната”, коментира още министърът.

През януари се разбра, че идеите на служебния кабинет за развитие на енергетиката до 2053 г. включват продажба на двата реактора, които България бе поръчала за АЕЦ “Белене” и се наложи да плати на “Атомстройекспорт”.

Неуспешен опит да бъдат продадени двата реактора при липса на категорично решение да се строи АЕЦ “Белене” направи и кабинетът “Борисов”, при чието управление България бе осъдена да плати двата блока и да си ги вземе и които понастоящем се съхраняват при неизвестни условия на площадката на “Белене”.

Росен Христов заяви, че ще бъде направен пълен анализ какво може да се изгради със съществуващото оборудване и дали ще има някаква зависимост от руските компании в бъдеще, така че да бъде направена оценка на всички рискове, включително и геополитически.

“Преговаряме с френската компания “Фраматом” да направят пълно проучване, което да ни даде отговор какво може да се построи на площадката с това оборудване или каква е алтернативата, да бъде направен анализ на всички технически и икономически рискове и да бъдат дадени предписания какво е най-доброто решение”, обясни министърът. По думите му този анализ ще отнеме около 10 месеца.

Според Христов е крайно време да бъде направена крачка към вземане на финално решение какво трябва да бъде направено с площадката и съществуващото оборудване, защото в момента има разходи в порядъка на милиони левове на година, без да се осъществява прогрес. Той допълни, че над 30 души работят на площадката, които се занимават с поддръжка на територията, охрана, постоянна консервация на оборудването.

Министър Росен Христов коментира още, че най-бързият проект, който може да бъде реализиран, имайки предвид напредналата фаза на преговорите и анализите, е изграждането на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”. До 8-10 години той може да влезе в експлоатация, посочи министърът.

Източник: Дневник