БУЛАТОМ отличи журналисти и медии за активно отразяване на ядрената енергетика

За втора поредна година БУЛАТОМ (Български атомен форум) отличи журналистически публикации, отразили задълбочено и обстойно събитията и тенденциите в  развитието на атомната енергетика през предходната година.  Наградите са обсъдени и одобрени на Общото събрание на Сдружението проведено на 11.03.2021 г.

Целта на инициативата и тази година е да подкрепи задълбочения и траен журналистически интерес към развитието на ядрените технологии и бъдещето на атомната енергетика.  

Поради епидемиологичната обстановка в страната, тази година церемония не се състоя, но организацията изпрати до отличените автори на журналистически материали грамоти в пет основни категории: „Репортаж“, „Интервю“, „Анализи“, „Публикация с добавена стойност“ и „Публикация с влияние“.   Бяха присъдени и няколко специални награди.

Отличените журналисти и публикации са:

В категория „Репортаж“ наградата отива при Юлияна Корнажева от БНР за отразяването на Кръглата маса, разискваща бъдещето на ядрената енергетика в България. Публикацията й излиза под заглавие Българският атомен форум настоява ядрената енергетика да стане част от Зелената сделка“.  

В категория „Интервю“ първо място се присъжда на Кузман Илиев, редактор и водещ на икономическото предаване „Плюс-Минус“ в Нова ТВ, за интервюто му с проф. Атанас Тасев  по повод подписването на меморандумите за сътрудничество между „Росатом“ и „Фраматом“ и „Росатом“ и “Дженерал Електрик”. Тема на предаването: „Изграждането на новата ни АЕЦ“.

В категория „Анализи“ е отличена Деляна Петкова за публикацията й в investor.bg „Старите нови надежди за изграждането на ядрени мощности в България“, която представлява задълбочен обзор на политиките и проектите в атомната енергетика през 2020 г.

В категория: „Публикация с влияние“, отличието за постигнато широко позоваване от страна на други медии се присъжда на Маринела Арабаджиева и Георги Велев от специализирания енергиен сайт 3e-news.net. В тази категория те печелят първото място заради широкото отразяване на проучването на общественото мнение към атомната енергетика, направено от „Тренд“ през лятото на 2020 г. Публикацията за проучването провокира поредица коментари, публикации и инициативи, свързани с бъдещето на ядрената енергетика. Статията излиза под заглавието „Тренд“: Повечето българи подкрепят развитието на атомната енергетика в ЕС и у нас.

В категория: „Добавена стойност“ наградата грабва за втори пореден път Владислава Пеева от mediapool.bg. Отличието се дава за надграждане  на информационния повод с допълнителна информация, а публикацията е: „България иска ЕС да финансира АЕЦ по Зелената сделка“. Статията подробно разглежда Рамковата позиция на правителството, приета в началото на 2020 г. по повод на Зелената сделка, целяща постигането на климатично неутрална Европа до 2050 г.

Тази година Булатом връчва и няколко специални награди:

Специална награда за специализирана медия – за проактивно и задълбочено разглеждане на тема от ядрената енергетика или технологии.

Присъжда се на специализирания сайт за енергетика, екология и икономика 3-e news за инициирането на проучване относно нагласите на българите към атомната енергетика и зелената сделка, което в последствие провокира организирането на кръгла маса за ядрената енергетика и създаването на Меморандум към българското правителство и европейските институции.

Специална награда за неспециализирана медия – за последователен интерес към информиране на обществеността по темите, свързани с атомната енергетика

Присъжда се на новинарския сайт Fakti.bg с Главен редактор: Милен Ганев за най-много публикации през 2020 година, отразяващи атомната енергетика както в страната, така и по света.

Специална награда за принос към информираността и разбирането на ядрената енергетика

Присъжда се на образователния сайт „Уча се“  за видео-публикация, която разказва за ядрената енергетика в България  и нуждата от нея в бъдеще на разбираем и забавен език.

Специална награда за личен принос към информираността и разбирането за ядрената енергетика

Присъжда се на Красимир Христов учредител  и редактор на сайта: atominfo.bg, който е единственият специализиран сайт с новини само от ядрената енергетика.

Амбицията на Българския атомен форум е да превърне наградите в традиция, отличавайки аналитични публикации, репортажи и интервюта, публикувани през предходната година, свързани с ядрените технологии и енергетика.