БУЛАТОМ СЕ СРЕЩНА С БУДНИТЕ УЧЕНИЦИ НА ГРАД ВИДИН

На 15.03.2018г. за трета поредна година, представители на Български Атомен Форум, Технически университет – София, АЕЦ „Козлодуй“ и Българско Ядрено Дружество се срещнаха с ученици от 11 и 12 клас в гр. Видин.


По време на срещата, учениците се запознаха с възможностите за обучение в инженерни специалности в Енергомашиностроителния факултет на Технически университет-София и по – специално в бакалавърската програма „Топлоенергетика и ядрена енергетика“. Гл.ас. д-р Деница Згурева представи пред учениците презентация с информативен характер относно същността, ролята и мястото на ядрената енергетика, както и информация свързана с процедурата по кандидатстване в ТУ-София и предстоящите предварителни кандидат-студентски изпити.  

Инж. Станимир Калбуров, който е един от четиридесетимата оператори на ядрен реактор в България, изнесе мотивираща реч пред младежите за важния избор, който им предстои да направят съвсем скоро, изборът на бъдеща професия и реализация. Той представи пред тях спецификите и предимствата на инженерната професия и сподели интересни факти относно работата му в АЕЦ „ Козлодуй“.

 

Третият гост-лектор на събитието бе г-н Младен Митев, председател на Българско Ядрено Дружество, който акцентира върху ползите от ядрената енергетика и подчерта нейното положително влияние върху околната среда.

Срещата е част от ежегодната съвместна кампания на Булатом и Технически университет – София, за популяризиране на инженерната професия в сферата на ядрената енергетика. Мероприятието бе организирано от екипа на Български Атомен Форум, в лицето на Ирена Йорданова и Адела Бозмарова, заедно със съдействието на РУО “Видин”, в лицето на г-жа Иглика Филипова.

текст и снимки: Адела Бозмарова