Държавата спешно трябва да вземе решение как ще се развива ядрената енергетика

Времето за експерименти и за нерешителност в българската ядрена енергетика е изчерпано. В момента всяко забавяне в решенията за бъдещето на отрасъла ще води към неговото окончателно закриване. Това е записано в Декларация на участниците от тазгодишната ядрена конференция “Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”, организирана от Българския атомен форум – „Булатом“. Конференцията се проведе в комплекс „Ривиера“ в периода 3-5 юни 2015 г.

Декларацията е изпратена до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на парламента – Цецка Цачева и до президента Росен Плевнелиев. В документа, одобрен от редица уважавани експерти в ядрената сфера, е посочено, че липсата на решение за бъдещето на ядрения сектор ще има тежки последствия върху крехката индустрия в България, както и за всички индивидуални потребители на електроенергия.

Според участниците в престижния форум именно заради нерешителността на управляващите ядрената енергетика у нас в момента е поставена на карта. Страната ни в момента продължава да усложнява взаимоотношенията си със свои дългогодишни партньори като залогът за това са последици на стойност милиарди евро.

По време на форума същите аргументи бяха изказани от председателя на „Булатом“ д-р инж. Богомил Манчев. Според него ако България не вземе решение за изграждане на нови ядрени мощности в рамките на около година, атомната ни енергетика е обречена.

Чрез удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй” с 30 години не се решава проблема в дългосрочен план, защото в този период е планирано извеждането от експлоатация на топлоелектрическите централи, обясни още Манчев.

На традиционния форум на ядрените експерти у нас бе обсъдена и идеята за изграждане на нова ядрена мощност у нас. Сега отново се търси вариант за рестарт на проекта АЕЦ „Белене“. В стратегията за сектора до 2020 г. е записано, че до тогава трябва да построим 2000 мегавата нови ядрени мощности. Това обясни и Валентин Николов, зам.-председател на енергийната комисия в НС. Той припомни, че този проект е спрян. В същото време не бе подписано и акционерно споразумение с компанията “Уестингхаус” за изграждане на нов блок в АЕЦ “Козлодуй”. Проблемът и за двата проекта е финансов, защото държавата няма необходимите средства, обясни по време на форума Николов.

Нормално е на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ да бъдат направени нови два блока, а не само един, защото така ще се намали цената на строителството на съоръженията, обясни и инж. Манчев. Според него западните компании искат държавна гаранция и договор за изкупуване на тока, а ние сме се отказали и от двете. Той запита риторично: ще строим ли АЕЦ “Белене” или ще го продаваме, защото проблемът не са парите и технологиите, а политиката. Той обясни, че не е редно ядрените проекти на площадка „Белене“ и на АЕЦ „Козлодуй“ да се противопоставят един на друг, ами те трябва да се допълват, но с времева разлика от 15 години.

От Агенцията за ядрено регулиране потвърдиха, че площадката на АЕЦ „Белене“ е подготвена и сертифицирана като там е възможно в рамките на пет години да бъде изграден ядрен блок.

По време на форума тази година за първи път в България бяха събрани на едно място представители на основните производители на оборудване като „Росатом“, „Уестингхаус“ и „Арева“.