Skip to content

БЪЛГАРСКИ АТОМЕН ФОРУМ

Прессъобщение

 

В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС НА БУЛАТОМ НА ТЕМА “ЕНЕРГИЯ ЗА МОЕТО БЪДЕЩЕ” УЧАСТВАХА 180 УЧЕНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА

 

Близо 180 ученици от цялата страна се включиха в националния ученически конкурс на БУЛАТОМ, който тази година бе на тема „ЕНЕРГИЯ ЗА МОЕТО БЪДЕЩЕ”. Българският атомен форум организира надпреварата за втора поредна година. Конкурсът се проведе със съдействието на руската държавна корпорация  “Росатом”.

Целта на инициативата бе да предложи на учениците извънкласно занимание, което да разшири знанията им чрез необичайни училищни задачи. Темите целят да провокират интерес към ролята на ядрените технологии като част от развитието на човечеството и да дадат повод на децата да се замислят за личния принос за едно по-чисто бъдеще.

Конкурсът се проведе в три възрастови групи, като за всяка от тях задачата е различна. За децата от 1 до 4 клас състезанието бе за рисунка на тема „Моят татко е моят герой/Моята майка е моята героиня. Те работят…“. За учениците от 5 до 7 клас надпреварата бе за плакат на тема „Когато порасна, ще променя света като използвам атомните технологии, за да…“. За  учениците от 8 до 10 клас конкурсът бе за инфографика, която да показва „Пътя на ядрените технологии“ и която да ги накара да потърсят данни за атомните технологии в транспорта.  

Победителите във всяка от категориите бяха избрани след гласуване от жури с представители на Българското ядрено дружество, Сдружението на жените в ядрената индустрия, художници и професионални учители по рисуване.

Трите отличени рисунки от 1-ва възрастова група са на:

Петя Димитровa, на 10 години, от ОбДЦКИ, гр. Русе; 

Калина Кацева, на 10 години, III клас, НМУ „Любомир Пипков“, гр. София;

Йорданка Параскова, на 9 години, III клас, ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Скутаре.

Участниците от 2-ра възрастова група, оценени с най-много точки, са:

Елизабета Казале, на 12 години, V клас, 2ОУ “П.Р. Славейков”, гр. Стара Загора;

Александра Грудлева и  Габриела Станчева от VI клас на СУ “Димитър Матевски”, гр. Пловдив;

Гергана Горанова на 13 години от студиото по изобразително изкуство към Дома на енергетика в гр. Козлодуй.

От 3-та възрастова група: победителите са:

Патрисия Андреева, на 15 години, ученичка от IX клас, в  Професионална гимназия по облекло “Недка Иван Лазарова”, гр. Русе;

Таня Божкова, на 14 години, VIII клас в ПМГ “Константин Величков“, гр. Пазарджик;

Христо Малчев на 15години от IX клас w Професионална гимназия по електротехника и автоматика (ПГЕА), гр. София.

Всички те ще получат отличителни грамоти и рисувателни таблети.

Според организаторите, участието в конкурса е провокирало учениците да съчетаят изкуство и наука, което ще допринесе за тяхното личностно израстване и за по-добрия им успех в бъдеще.