Булатом проведе Традиционната си Международна Ядрена конференция

При огромен интерес премина тазгодишното 21-во издание на организираната от Булатом Традиционна Международна Ядрена Конференция под наслов “БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ “, която се проведе в периода 5-7 юли във Ваканционен клуб „Ривиера“, край град Варна.

В конференцията участие взеха над 270 представители на 64 български и чуждестранни фирми, институции и организации.

Дипломатическият корпус в България беше представен от 11 посолства сред, които посланиците на Франция, Словакия, Унгария и Румъния, заместник ръководителите на мисиите на Дания и Корея, а така също от съветниците по икономика в посолствата на Съединените щати, Германия, Чехия, Украйна и Канада.

И тази година участие в конференцията взеха 34 студенти и преподаватели от специалности свързани с ядрената енергетика от Софийския университет, Техническия университет – София и УНСС.

При откриването на форума Министърът на енергетиката, г-н Владимир Малинов, акцентира върху ключовата роля на ядрената енергетика и подчерта, че „страната ни ще продължи да разчита на надеждната и безопасна работа на ядрените мощности, които осигуряват беземисионно производство на разумни цени и изцяло в съответствие с предизвикателствата, свързани с европейската Зелена сделка“. Според Министър Малинов „Проектът за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй, заедно с диверсификацията на горивото, е най-значимият за българската икономика. Той ще изпълни една от стратегическите цели на България в контекста на енергийна трансформация – преходът към нискоемисионни и устойчиви енергийни източници.“

В късният следобед на първият ден в работата на конференцията се присъедини и Президентът на Република България, г-н Румен Радев, който в своето изказване заяви , че „За първи път производителите на енергия от атомни електроцентрали се обединихме на международно ниво в Дубай, за да се противопоставим на предразсъдъците по отношение на ядрената енергетика и в това е най-големият успех – да се признае ролята на мирния атом за бъдещето на планетата“, той също така подчерта, че „България е горда, че има половин век опит в безопасна, стабилна, надеждна експлоатация на ядрени мощности и то изцяло със свои висококвалифицирани кадри“.

През трите дни на конференцията, участниците не само имаха възможност да обменят опит, да покажат постиженията на своите компании, да научат какви са плановете за развитие на ядрената енергетика на другите европейски страни, а така също те се запознаха с предстоящите етапи на развитие на проекта за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй, с проекта AP1000 на Westinghouse и опита на Hyundai Engineering & Construction в проектирането и изграждането на атомни централи. Голям интерес предизвика и финансовият панел проведен в края на третия ден на конференцията. На място и онлайн се включиха водещи международни и български експерти, за да дискутират и изложат своите виждания как да осигурим финансиране за една доказана технология, допринасяща за устойчивото развитие и енергийната сигурност, която обаче е силно зависима от ценовия, строителния и политическия риск – каквато е ядрената енергия.

При закриването на конференцията председателят на Управителния съвет на Булатом, д-р инж. Богомил Манчев, благодари на всички участници в конференцията, за ползотворната работа, за високото ниво на изнесените презентации и интересни дебати. Той изрази своя и на всички присъстващи оптимизма за развитието на българската ядрена енергетика, чрез изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй“.

Булатом изказва своята благодарност на всички лектори и участници в конференцията, а така също и на компаниите подпомогнали нейното организиране и провеждане: „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, Westinghouse, Framatome, Siemens Energy, Jensen Hughes, Excel Services Corporation, Marsh McLennan, Çiltuğ Inc., Главболгарстрой Холдинг, Тита-Консулт, КМС и GCR.