България и Франция подписаха Декларация за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели

Министърът на енергетиката Румен Радев и министърът на икономиката, финансите и индустриалния и цифров суверенитет на Френската република Брюно Льо Мер подписаха, на Декларация за намерение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели между двете страни. Това се случи на среща в Париж на 21 февруари.

Декларацията цели установяване на рамка за засилване на сътрудничеството в ядрената енергетика. Тя включва обмен между съответните ядрени програми, сътрудничество между индустриите, свързани с ядрената енергетика и веригите на доставки, насърчаването на участието на промишлени предприятия от двете страни в нови проекти, изследванията в сферата на безопасността, развойната дейност и иновациите, поддръжката и повишаването на високото ниво на знания и експертен опит чрез засилване на сътрудничеството в обучението и образованието и т.н.

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници бяха основни теми по време на срещата на министър Румен Радев и министър Брюно Льо Мер.

 

Източник: Министерство на енергетиката