Конференцията на Булатом 2024 във фокуса на NucNet

Радостни сме, че авторитетната Агенция за ядрени новини NucNet отрази Традиционната ядрена конференция на Булатом с публикация, акцентирайки върху финансовия панел от третия ден на конференцията и изказването на Министъра на енергетиката Владимир Малинов при откриването, че „Проектът за изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй, заедно с диверсификацията на горивото, е най-значимият за българската икономика “. 

Според публикацията: „Международният панел за финансиране на ядрената енергетика на ежегодния български ядрен форум на Булатом за енергийна сигурност в черноморския курорт Варна разгледа промяната на финансирането на нови ядрени централи в България и в международен план“. На конференцията е станало също така ясно, че “увеличеното участие на глобалните инвестиционни банки, държавните банки за развитие и държавните експортно-импортни банки ще доведе до трансформация на финансирането на сектора на ядрената енергетика”.

В статията също е цитирано и мнението на българския експерт Милко Ковачев, който е член на борда на стратегическата консултативна група на Международната банка за ядрена инфраструктура (INBI) и участник във финансовия панел, че за строителството на нови ядрени централи: “Пари има, но са необходими добри проекти” и „Това означава, че новите проекти трябва да предлагат добра технология и добра бизнес възвращаемост, добрата структура на проекта винаги е добър знак“.

Източник: NucNet

Целият запис на финансовия панел от третия ден на Конференцията на Булатом 2024 може да проследите на канала на BulAtom в YouTube