Членове на Булатом станаха част от веригата на основни доставчици на Westinghouse за AP1000®

Поздравяваме нашите членове „Атоменергоремонт“ АД, „Енергоремонт-Гълъбово“ АД, „КМС“ АД, „Краностроене Инженеринг“ ЕООД и „Булармекс-ИК“ по повод подписването на меморандуми с Уестингхаус на 12.04.2024 г. за съвместно участие при изграждането на предстоящите нови ядрени енергоблокове с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ в Северна България и на други площадки в региона.

Поздравяваме Уестингхаус, че продължава да разширява кръга и обхвата като включва все повече български фирми, с опит и способности да работят в ядрената индустрия, за реализиране на проекта за изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“.  Също така, че им дава възможността да станат и част от световната верига за доставки на Westinghouseи за всички проекти за изграждане на нови ядрени мощности, които Westinghouse планира да реализира в Европа.

Приветстваме това събитие, защото вярваме, че на България са нужни изграждането и въвеждането в експлоатация на нови ядрени блокове. Широкият политически консенсус, който движи проектът ни дава основание да вярваме, че седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъдат първите работещи AP 1000 в Европа.

Не на последно място, използваме случая да споменем, че проекта за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ с технологията AP1000 ще бъде основна тема през третия ден на организираната от Булатом Традиционната международна конференция под надслов “Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”, която ще се проведе в периода 5-7 юни 2024 г. в комплекс Ривиера, край гр. Варна , за повече информация и регистрация, вижте страницата на конференцията.