Членове на Булатом подписaха меморандум с Уестингхаус във връзка с проекта за изграждане на AP1000 на Площадка 2 край Козлодуй

Поздравяваме нашите членове “Главболгарстрой” АД, “Енергосервиз” АД, “Енпро Консулт” ООД, “И Кю И България” АД и “Оскар-Ел” ЕООД по повод подписването на меморандум с Уестингхаус във връзка с проекта за изграждане на Блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“ по технология AP1000.

Приветстваме това събитие, защото вярваме, че ползите за България от въвеждането в експлоатация на AP1000 ще бъдат многобройни. Още по-значителни биха били те за индустрията, ако страната ни положи нужните усилия да ускори развитието на проекта с цел да бъдем първи в Европа, тъй като това би позволило по-пълноценно участие в проекти зад граница на български компании.

Тази цел е трудна, но постижима – стига да има приемственост и последователност в ядрената политика на няколкото народни събрания и правителства, през годините необходими за изграждането му. Друга важна предпоставка за успеха е обединяване на усилията на българската индустрия и максимална локализация.

Поздравяваме Уестингхаус, че полагат основите за подобно развитие с настоящите меморандуми. Надяваме се, че списъкът ще се разшири с включването и на много други български компании с опит и способности да работят в ядрената индустрия.

Не на последно място, използваме случая да призовем правителството да разшири усилията към едновременното строителство на блокове 7 и 8, два блока са жизнено необходими за страната ни в периода до 2035 година и подходът за изграждането на двойки блокове в тандем е доказан в индустрията в световен план като най-икономически ефективен.