Булатом участва в конференцията “Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България”

На 19 март 2024 г. в Европейския парламент в Брюксел се проведе конференция на тема “Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България”, организирана от евродепутата от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Цветелина Пенкова.

На събитието присъстваха дипломати, членове на Европейския парламент, синдикалисти, представители на академичните среди, на неправителствения сектор и експерти от Европейската комисия. В конференцията участваха над 30 представители на българската енергетика и промишленост.

Форумът бе открит от Цветелина Пенковa, еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони и министъра на енергетиката на Белгия Тине Ван дер Стратен. На конференцията бе обсъдена ключовата роля на България при изработването на европейски енергийни индустриални политики и прилагането им в реалната икономика. Други теми включваха развитието на ядрената енергетика като основна базова мощност за ЕС, ролята на възобновяемите енергийни източници и необходимостта от подобряване на свързаността на електроенергийните мрежи в Европейския съюз. Сред акцентите на конференцията бяха и планът за реиндустриализация на ЕС, ключовото значение на стратегически суровини в България и съюза, обезпечаването и подготовката на качествени кадри.

Във вторият дискусионен панел на конференция на тема: „Ядрената индустрия – производство на компоненти и развитие на кадрови потенциал за реализиране на зеления преход в Европа“, модериран от Масимо Гариба – заместник-генерален директор на Генерална дирекция “Енергетика” в Европейската комисия, от името на Булатом участие взе председателят на Управителния съвет д-р инж. Богомил Манчев. В изказването си, което предизвика голям интерес и бе аплодирано от присъстващите на конференцията, Богомил Манчев изрази позицията на сдружението по ключови въпроси касаещи развитието на ядрената енергетика в България и по света, и нейната роля като чиста, беземисионна и устойчива енергия за постигане на неутралност по отношение на климата, а така също и за развитието на новите иновативни технологии във всички сфери на икономическият живот. За пореден път Богомил Манчев подчерта, че България до 2050 г. трябва да построи като базови мощности, не само 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“, но и още два ядрени блока. Първите два да заместят ТЕЦ-овете, а другите два действащите сега ядрени блока в АЕЦ „Козлодуй“.

Според Цветелина Пенкова „събития като това имат реално влияние върху взимането на решения в ЕС и допринасят за развитието на икономиката, на енергетиката на целия континент“ и още: “Без българското участие ядрената енергетика нямаше да е призната като стратегическа енергийна технология, нямаше да има допълнително финансиране, което гарантира, че новите производства няма да отидат само в големите държави, които могат да си позволят да предоставят държавна помощ“

Нека припомним, че за по малко от една година Булатом за трети път участва в организирани от и със съдействието на евродепутата Цветелина Пенкова инициативи. Първото мероприятие бе проведената на 19.09. 2023 г. в Европейски парламент, Брюксел, по наша инициатив, информационна среща между представители на Българския Атомен Форум (БУЛАТОМ) и членове на Европейския парламент, а второто на 24 ноември 2023 г. в Народното събрание в конференцията „Енергийна стратегия на България: План за енергийна сигурност“.