Българо-корейски бизнес форум в сферата на устойчивата енергийна трансформация

Българо-корейски бизнес форум в областта на енергетиката се проведе на 20/07/2023 в София. Събитието, организирано от Атлантическия клуб в България и Посолството на Република Корея у нас, постави фокус върху възможностите за засилване на сътрудничеството между двете държави в областта на устойчивата енергийна трансформация и енергийната сигурност.

Мащабната конференция в хибриден формат събра на едно място представители на ангажираните институции от България и Южна Корея, на бизнеса, индустрията и академичния сектор, енергийни експерти и др., които се включиха в панелните дискусии и презентации по ключови за развитието на енергийния сектор теми на място в залата и онлайн.

 Експертна дискусия по ключови теми

Форумът, който се предаваше и на живо във фейсбук канала на Атлантическия клуб, си постави за цел да проучи основните предизвикателства и възможните решения по пътя към енергийната трансформация. Ключови въпроси, на които специалистите поставиха акцент, бяха:

  • Ролята на ядрената енергия за зеления преход;
  • Мерките за гарантиране на енергийната сигурност и диверсификация;
  • Развитието на сътрудничеството между Република Корея и България в енергийната сфера.

Модератор на събитието беше вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова, а в програмата се включиха номинираният за посланик на Република Корея в София Джонгин Бае, президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на околната среда и водите Юлиан Попов и други официални лица.

Широк тематичен обхват на програмата

Основна тема на първия панел в рамките на форума беше ролята на атомната енергия за устойчивото развитие, а с презентации по въпроса в дискусията участваха председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев, Милко Ковачев от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), председателят на Български атомен форум (БУЛАТОМ) Богомил Манчев и председателят на Български енергиен и минен форум (БЕМФ) Иван Хиновски.

Вторият панел на днешната конференция обърна внимание на възможностите и предизвикателствата във връзка с енергийната сигурност и енергийната диверсикация в България и региона. Чой Йонгчул, ръководител на Центъра за глобално енергийно сътрудничество (GECC) и представител на Министерството на външните работи на Република Корея сподели ценен опит в тази сфера от практиката на азиатската държава.

От българска страна в обсъждането се включиха изпълнителният директор на Булгартрансгаз Владимир Малинов, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов и Венета Цветкова – директор “Енергийни проекти и международно сътрудничество” в Министерство на енергетиката.

Акцент в последния дискусионен панел на форума бяха зеленият преход и очакваните промени във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Своите гледни точки по темата представиха заместник-председателят на Комисията по икономическа политика и иновации Владислав Панев, главният икономист на Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков и изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев.

В заключение организаторите от Атлантическия клуб в България определиха събитието като уникална възможност за експертна дискусия на високо ниво по едни от най-актуалните предизвикателства във връзка с развитието на енергетиката, а именно тези във връзка с енергийната сигурност. Те поднесоха своите благодарности за ценната споделена информация към всички взели участие в програмата лектори, както и към Посолството и правителството на Република Корея за сътрудничеството във връзка с организацията и провеждането на този мащабен двустранен форум и за дългосрочното партньорство.

Пълен запис на форума:

Запис на изказването на Богомил Манчев:

Източник: https://industryinfo.bg/