15-та конференция на БУЛАТОМ се състоя в началото на юни

altЗа 15 – та поредна година се състоя традиционната международна конференция на Български Атомен Форум “Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”. Тази година конференцията се проведе в ключов момент, в който българският парламент и българското правителство са на прага да решат окончателно съдбата на проекта „Белене“ и посоката, в която ще се развива българската енергетика.

Конференцията бе открита от председателя на Сдружение „БУЛАТОМ” , г-н Богомил Манчев, който поздрави с добре дошли и приветства всички участници в тазгодишната конференция. Приветствено слово произнесе г-жа Илиана Йотова, вицепрезидент на Република България, и продължи с приветсвията на г-н Валентин Николов и г-н Таско Ерменков, заместник – председатели на Комисията по Енергетика към 44-тото НС.

Пленарната сесия продължи с поздравителните адреси на г-н Петьо Иванов, изпълнителен директор на БЕХ , г-н Иван Андреев, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, Лъчезар Костов, председател на Агенция за ядрено регулиране и г-н Соломон Паси – президент на Атлантическия Клуб в България.

Участие в пленарната сесия взеха и посланикът на Руската федерация в Република България, г-н Анатолий Макаров, посланикът на Франция в Република България, г-н Ерик Льобедел, временно управляващ посолството на Ислямска република Иран в Република България, г-н Хасан Дотаги, г-жа Ева Поведано, иконимически и търговски съветник към посолството на Испания в Република България, както и посланикът на Словашката Република в Република България, г-н Мануел Корчек, който представи презентация на тема „Ядрената енергетика в Словакия: перспективи и предизвикателства”.

altВ пленарната сесия , взе участие и г-н Вадим Титов, директор на РОСАТОМ за Централна Европа, който представи пред аудиторията презентация с проектите на РОСАТОМ по света. Г-н Сие Дзядзие, президент и изпълнителен директор на CNNC, Китай, също представи на участниците своята компания и коментира темата за ядрената енергетика.

В следващите дни, традиционно, конференцията продължи с презентации на експерти в областта на ядрената енергетика от национални и международни компании. Активно участие взеха експерти от АЕЦ „Козлодуй”, ДП „РАО”, Riskengineering, GCR, WorleyParsons, Thetaconsult, Westinghouse, Radiy, Gidropress, Atomtechenergo, NEOLANT и др.

Участие в конференцията взеха и над 50 студенти, представители на специалност „Топлоенергетика и ядрена енергетика” от Техническия университет – София, представители на специалност „Ядрена сигурност” от УНСС и студенти от СУ „Свети Климент Охридски”.

Тази година конференцията се радваше на широк интерес, обусловен от ключовия момент за ядрената енергетиката на България и бъдещите проекти като повече от 300 специалисти, от страната и чужбина, взеха участие в нея.

altaltalt

Текст и снимки: Адела Бозмарова