Изложба на бъдещето

С фотоизложба „Слънце на Земята – нова епоха в ядрените технологии“, Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН разказва за мащабния международен проект ИТЕР, чиято цел е да постигне управляем ядрен синтез. Изложбата се състои от поредица фотографски импресии от изграждането на експерименталния термоядрен реактор в Карадаш, Франция, в периода между 2006 – 2021 година. Експозицията може да бъде разгледана до 23-ти август 2021 година в центъра на София, на емблематичния Мост на влюбените до НДК.

Тя се организира в партньорство с Българското ядрено дружество и с ценната подкрепа на руската държавна атомна корпорация „Росатом“ и на българския атомен форум „БУЛАТОМ“. 

Освен впечатляващи кадри от строителната площадка на ИТЕР, фото-разказът обхваща и българското участие в него. Подбраните визии не само показват развитието на проекта, но и предоставят един различен и по-красив поглед върху науката и технологиите.

Международният експериментален реактор се базира на руското устройство Токамак, създадено през 50-е години на XX век от физиците Игор Там и Андрей Сахаров.  В проекта участват над 35 страни, сред които държавите от ЕС, Русия, Китай, Индия, Япония, САЩ и Република Корея. Българското участие се изразява в провеждането на редица научни изследвания по Програмата за управляем термоядрен синтез,  чието извършване е регламентирано от Асоциацията ЕВРАТОМ-ИЯИЯЕ.

ITER е един от най-амбициозните и мащабни енергийни проекти в света, тъй като ядреният синтез не се осъществява на Земята в естествени условия. Наред с научните си постижения и иновативни решения, проектът демонстрира ползите за обществото, които носи успешното партньорство между науката и бизнеса.

Официалното откриване на фотоизложбата се състоя на 10-ти август 2021 г. в присъствието на Посланика на Русия нейно превъзходителство Елена Митрофанова, както и на представоители на  френското посолство у нас. Събитието уважи и заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.