Close
Skip to content

НАД  230 РИСУНКИ ПОЛУЧИ БУЛАТОМ ЗА КОНКУРСА “ЧИСТА ЕНЕРГИЯ ЗА ЧИСТО БЪДЕЩЕ”

Децата на България участваха с над 230 рисунки и компютърни визии на тема „Чиста енергия за чисто бъдеще“ в ученическия конкурс, организиран от Българския атомен форум (БУЛАТОМ). Темата бе посветена на безвъглеродните източници на електроенергия – възобновяемите производства и атомната енергия. Целта на инициативата бе да предложи на учениците занимание, което да разнообрази знанията им докато са у дома по време на карантината.

Съревнованието се проведе в три възрастови групи – от 1 до 4 клас, от 5 до 7 клас и от 8 до 10 клас. Надпреварата бе за рисунка или колаж, а учениците от горните класове трябваше да изготвят визуален проект с техника, избрана от ученика. Сред проектите в тази категория имаше много power point презентации, две видеа и един гиф. Учениците рисуваха за чистотата на въздуха и природата в следствие използването на безвъглеродни производства на електричество, но също така и за ролята на ядрената енергетика и атома в умните технологии, медицината и други области от нашия живот. Конкурсът се проведе със съдействието на руската държавна корпорация  “Росатом”. Всички получени рисунки, колажи и визии ще бъдат публикувани на сайта на БУЛАТОМ:   https://www.bulatom-bg.org/competition/

Победителите във всяка от категориите бяха избрани след гласуване от петчленно жури с представители на Българското ядрено дружество, Сдружението на жените в ядрената индустрия, художници и професионални учители по рисуване. Участниците, оценени с най-много точки, са:

От 1-ва възрастова група: десетгодишната Анна Николова от Козлодуй за рисунката  й “Енергия за зелена планета“, второкласничката Елизабет Димитрова от Кюстендил за рисунката й „Ние се грижим, за да има ток у вас“ и Веселина Кунова, също 2 клас, от Белене за рисунката й посветена на атомната енергия „за благоденствие и екологично чисто бъдеще“.

От 2-ра възрастова група:  петокласничката  Виктория Иванова седмокласничката Стефани Ценова за рисунките им, посветени на атома и новите технологии, и шестокласникът Иван Личев от Нова Загора за посланието му „Бъди мъдър“. 

От 3-та възрастова група: 17-годишните Александра Чобанова  от София за компютърната й графика „Бъдещето“ и Александра Савова от Варна за проекта й “Създатели на Слънца” и Андрей Димитров, също на 17 години, от Шумен, за колажа му „Двубоят на XXI век“.                 

Всички те ще получат рисувателни таблети.  

Поощрителните награди на журито отиват при Милена Димитрова, 9 клас, от Свиленград, за рисунката й „От нашето сърце до космоса“ и Айлин Хасан, 5 клас, от Мадан, за рисунката й на тема „Атомът, умните технологии, медицината и други области от нашия живот“.

Освен тях, със специална грамота за оригинално участие ще бъдат отличени Кристиян Ганков, 9 клас, за проекта му, създаден в стил видео игра; Маргарита Гидикова, 9 клас, от Нова Загора – за богатството на колажа й „Нуждата от енергетика“; Йована Василева, 10 клас, от Враца – за участието й с гиф на тема „Чиста енергия за чисто бъдеще“ и Светла Ангелова, 10 клас, също от Враца, за изчерпателност на проекта й „Енергетиката на XXI век“. В останалите две категории грамоти ще получат също Габриела Фиковска от Плевен, Ифа О‘Донъл от Пазарджик, Моника Минева от Габрово, първокласничката Елена Косенко за рисунката й  „Плаваща енергия“ , Стефан Чавдаров от Казанлък  за рисунката „Ние квантите“ , Гълъбин Боевски от Кнежа за неговата „Атомна планета“ , Габриел Зашев от Дупница за темата му „Атомната енегия в помощ на природата“ и първокласникът Владимир Чехларов от Шумен.

В конкурса участваха ученици от цялата страна – от София, Варна, Бургас, Видин, Ботевград, Враца, Плевен, Ловеч, Бяла, Русе, Разград, Кнежа, Силистра, Шумен, Велико Търново, Севлиево, Габрово, Елена, Копривщица, Казанлък, Нова Загора, Сливен, Бургас, Несебър, Хасково, Димитровград, Дупница, Кюстендил, Пазарджик, Стамболийски, Пловдив, Смолян, Мадан, Исперих, селата Самуил, Руен, Средногорци, Нова Черна,  Тодорово,  и разбира се, атомните градове на България Козлодуй и Белене.

Всички наградени участници в конкурса ще получат своите награди по куриер на указания от тях домашен адрес.

Организаторите на конкурса изказват своята специална благодарност на руската корпорация Росатом  за оказаното съдействие в осигуряване на наградите за наградените участници, на Министерството на Науката и Образованието и на неговите регионални центрове, както и всички медии, които помогнаха информацията за обявения конкурс да стигне до децата на България.

Като неправителствена организация, която лобира за развитието на ядрената енергетика в нашата страна, от името на Булатом  се обръщаме към всички участници в отминалия конкурс  с призива това участие в нашия конкурс да бъде първата Ваша крачка в дългия път, по който ще минете през Вашия съзнателен живот, като добавяме пожеланието и надеждата си, че Вие ще изберете да се реализирате именно в ядрената енергетика на България.

КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ НА ТЕМА:

“ЧИСТА ЕНЕРГИЯ ЗА ЧИСТО БЪДЕЩЕ”

РЕГЛАМЕНТ  И ОБЩИ УСЛОВИЯ НА КОНКУРСА:

Тема и условия на конкурса

Нашият свят е дело на индустриални революции и технически иновации. Благодарение на тях, ние живеем цивилизовано и се възползваме от много инженерни и ИТ  решения, които улесняват живота ни и ни свързват.  За да съществува нашата цивилизация,  градена повече от 2000 години, е еобходимо постоянно захранване с енергия. Такъв постоянен и същевременно чист източник е атомната на енергия.

Атомната енергетика ни дава не само достъпен, но и постоянен източник на енергия, като в същото време защитава околната среда и ни осигурява чист въздух и екологично чисто бъдеще. Тя може да замести значителна част от изкопаемите горива (въглища, нефт и газ), които доскоро се използваха масово, но които замърсяват атмосферата и допринасят за парниковия ефект.

Темата на конкурса “ЧИСТА ЕНЕРГИЯ ЗА ЧИСТО БЪДЕЩЕ” цели да привлече интереса на учениците към възможностите за създаване на електроенергия по чист и незамърсяващ природата начин и да накара децата да се запознаят по своя инициатива с атомната енергия и ядрената енергетика като нисковъглеродна индустрия, която допринася за това да опазим околната среда и да се борим срещу глобалното затопляне.

Организатор на конкурса е Български атомен форум „Булатом”.

Конкурсът се провежда със съдействието на руската държавна корпорация  “Росатом” .

Конкурсът е в три възрастови групи, като за всяка от тях предизвикателството е различно.

За учениците от 1 до 4 клас конкурсът е рисунка.

За учениците от 5 до 7 клас конкурсът е за рисунка или колаж.

За учениците от 8 до 10 клас конкурсът е за визуален проект – компютърна графика или всяка една друга техника, избрана от ученика.  

Конкретни  теми за трите възрастови групи:

1 до 4 клас – „За какво ни помага атомната енергия? ”

5 до 7 клас – “Атомът и умните технологии, медицината и други области от нашия живот”

8 до 10 клас – “Енергетиката на 21 век”

Награден фонд:

Победителите ще получат ценни награди – графичен  таблет за рисуване  съответно за първа, втора и трета награда във всяка възрастова група. 

Участие в конкурса:

Всеки ученик от съответната група може да участва в конкурса само с една творба.

Участниците в конкурса могат да изпращат само творби, изработени от тях самите.

Техника на творбите:

В конкурса няма ограничение за техниката – цветни моливи, акварел, пастели, маслени бои, колаж и др.,както и смесени и други изобразителни техники върху хартия, картон или платно.

Визуалните проекти в най-голямата възрастова група могат да бъдат компютърна графика или илюстрация,  компютърен колаж, картина, плакат или друг вид визуален проект по избор на автора.

Начин на изпращане:

Оригиналната рисунка или колаж се сканират или снимат в jpeg формат с резолюция не по-малко от 350 dpi и не повече от 650 dpi. Сканираното копие се изпраща на имейл: info@Bulatom-bg.org

Освен снимка на рисунката, колажа или визулания проект, мейлът трябва да съдържа и текстови файл със следната информация:

 1. името на рисунката/колажа/проекта
 2. трите имена на автора
 3. възраст на автора и клас
 4. име на училището
 5. име на родител
 6. телефон на родителя
 7. имейл за обратна връзка

Срокове на конкурса:

Обявяване на конкурса – 21 април; 

Начална дата на конкурса – 25 април

Краен срок за подаване – 15 май; 

Обявяване на победителите – в периода между 20 – 22 май 

Победителите ще бъдат обявени на електронната страница на Българския атомен форум.

Журиране:

Всички снимки и сканирани копия на творбите, получени до 23 часа на 15.05.2020 г. и отговарящи на условията на конкурса, ще бъдат оценявани от 5 членно експертно жури с представители на Булатом, Българското ядрено дружество, Сдружението на жените в ядрената индустрия  и професионални учители по рисуване. 

Критерии за оценка:

1. Да отговаря на темата на конкурса;

2. Оригиналност на идеята и сюжета;

3. Умение за рисуване и изпълнение на проекта, съответстващи на възрастовата категория

4.Креативност при използваните техники.

Други условия за участие

 • С изпращане на творба за участие в конкурса, учениците автоматично декларират, че са запознати с условията на конкурса и че ги приемат.
 • С изпращането на снимките или сканирани копия на творбите, всички участници в конкурса се съгласяват да предоставят творбите си за изложение в сайтовете на организатора и на спонсора, както и в медии, проявили интерес към рисунките, а също така и в пътуваща изложба. 
 • Всички участници в конкурса се задължават да запазят до края на 2020 година създаденат от тях оригинална творба в отлично състояние, позволяващо изложение.
 • Участниците с призови места ще трябва да попълнят декларация за авторство на съответната творба.
 • Всички въпроси, които не са описани и предвидени в настоящия регламент, подлежат на конкретно решение от страна на организатора. 

Настоящият регламент се публикува на електронната страница на организатора и е публично достъпен.