Богомил Манчев: Нов технически проект не е необходим за АЕЦ “Белене”. БНТ1 Новини

Проектът АЕЦ “Белене” никога не е спирал по технически причини. Причините са били политически. Сега има всички предпоставки той да бъде осъществен, каза председателят на “Булатом” Богомил Манчев, който гостува в студиото на “Още от деня”.

Манчев коментира създадения наскоро руско-френско-американски консорциум от компаниите “Росатом”, “Фраматом” и “Дженерал Електрик”, който ще кандидатства за строежа на АЕЦ “Белене”. В надпреварата ще участват още две компании – китайска и южно корейска, като най-гореща се очаква да бъде конкуренцията между китайската фирма и международния консорциум.

Енергийният експерт изтъкна редица фактори, които определят съвременната ядрена енергетика като най-перспективна от гледна точка на изискванията за чиста енергия. Манчев обори радетелите за газова енергетика с цифри, които доказват, че освен ядреното, няма друго гориво с по-ниски вредни емисии. Нещо повече, ядрената енергия излиза и най-евтино, като при това може да ни осигури необходимия енергиен микс.

Относно перспективата да имаме нов АЕЦ Богомил Манчев очерта времевия хоризонт 2029-2030 г. Експертът подчерта, че нов технически проект не е необходим, а лицензите и останалите процедурни елементи на проекта за строеж продължават да бъдат валидни. Нужни само някои незначителни допълнения или осъвременявания от гледна точка на нормативни промени, настъпили в годините.

Манчев беше категоричен, че стрес тест на площадката е направен и той е дал много добър резултат – 40% запас за сеизмичност. На “зелените” критици той отговори, че употребеното ядрено гориво, ще се съхранява в специални, вече лицензирани, контейнери на площадката на централата в продължение на 100 години. Защо? Защото то не е отпадък, а суровина за ядрената енергетика от ново поколение.

По прогноза на специалиста проектът може да бъде готов 2,5 години, за да започне строителството на АЕЦ-а.

За цялото интервю: https://bntnews.bg/news/bogomil-manchev-nov-tehnicheski-proekt-ne-e-neobhodim-za-aec-belene-1062827news.html