БУЛАТОМ отличи журналисти и експерти на Първите си годишни награди

За първи път БУЛАТОМ (Български атомен форум) отличи журналистическите и експертни публикации, които според Форума са отразили най-задълбочено или обстойно събитията и тенденциите в  развитието на атомната енергетика през 2019 година.  Церемонията се състоя на 13 февруари вечерта в Амфитеатъра на хотел „Арена ди Сердика“ в София в присъствието на компании-членове на Форума.

Инициативата цели да провокира по-задълбочен и траен журналистически интерес към развитието на ядрените технологии и бъдещето на атомната енергетика и символично да подкрепи обзорните и аналитични материали по темата. Според регламента, с наградите се отличават материали и журналисти, а не медийни политики.

На церемонията бяха раздадени грамоти в седем основни категории: „Репортаж“, „Интервю“, „Анализ“, „Фокус върху иновациите“, „Публикация с добавена стойност“, „Публикация с влияние“ и „Нова генерация“. 

Отличените журналисти и публикации са:

В категория „Репортаж“ –  Марияна Бойкова, вестник „24 часа“, за публикацията „45 години АЕЦ „Козлодуй“ за чист, безопасен и евтин ток“

В категория „Интервю“  –  Вероника Денизова, Bloomberg TV Bulgaria, за интервюто й в предаването „В развитие“ по темата „Какво е значението на националното хранилище за радиоактивни отпадъци за България?“  и Ники Кънчев, Дарик радио, за инициираната поредица интервюта, посветени на ядрената енергетика в България и предизвикателствата пред нея.

В категория „Експертен анализ“ – Борислав Боев за обзорно-аналитичния му материал „След Атомекспо 2019: Накъде поема ядрената енергетика на България?“ в информационния сайт Actualno.com и д-р инж. Ивайло Найденов –  за пространния и задълбочен анализ в сп. „Ютилитис“ на тема “Развитие на ядрената енергетика в контекста на декарбонизацията“. 

В категория „Фокус върху иновациите“ – Любомира Манчева, издател на списание „Енергия“, за последователно отразяване на техническите новости в енергийното оборудване, технологии иинженеринг.

В категория „Публикация с влияние“ – Антоан Николов, Българска телеграфна агенция, за отразяването на семинара 15 години ДП РАО и постигнато най-широко позоваване от страна на други медии, както и Апостол Апостолов, информационна агенция БГНЕС, за отразяване на мини-семинара „Защо аварията в Чернобил не може да се повтори?“ и постигнато широко цитиране от страна на други медии.

В категория „Нова генерация“ – Аспарух Илиев, Investor.bg, за обзорната статия „Ядрената енергия през 2019 г. – възстановяване или мъгляви перспективи“

В категория „Добавена стойност“ – Владислава Пеева, Mediapool.bg, за надграждане  на информационния повод в авторските й материали.

Булатом връчи и Специална награда за последователно и цялостно информиране на обществеността по темите, свързани с атомната енергетика, на Красимир Христов, Atominfo.bg. Наградата за неспециализирана медия бе присъдена на сайта Fakti.bg за най-често включване на новини от атомната енергетика в информационния си поток. Екипът от специализирания сайт 3e-news.net и журналистът Белчо Цанев от economics.bg получиха Специална награда за цялостно отразяване на събитията в сектор „Енергетика“ получи. Със специален приз за Остър език беше отличена Юлияна Корнажева от Българското национално радио. Церемонията приключи с поздравителен адрес към организаторите и участниците от руската държавна корпорация Росатом, която е член на Булатом. 

Амбицията на Българския атомен форум е да превърне церемонията в традиция и в началото на всяка година да присъжда награди за аналитични статии, репортажи и интервюта, публикувани през предходната година. В бъдеще Форумът ще отличава и публикации, които разкриват влиянието на ядрените технологии в области като икономика, екология, медицина, агробизнес, наука и образование.